Každá žena potrebuje vápnik!
Ale potrebujeme aj vitamín K2 a vitamín D3?
Prečo vápnik bez týchto silných spojencov nefunguje?
A akú majú v našom tele úlohu?
Vápnik spolu s vitamínmi K2 a D3 vytvárajú dokonalú súhru pre zdravie našich kostí. Aby boli pevné a odolné, potrebujeme základný stavebný materiál a tým je vápnik viazaný vo forme kryštálu hydroxyapatitu. Avšak len jeho samotné užívanie nestačí. Na zabezpečenie rovnováhy v organizme musíme nasmerovať vápnik tam, kde je pre telo prospešný a k tomu potrebujeme tú správnu kombináciu vápnika, vitamínu K2 a vitamínu D3. Kým vitamín D zabezpečuje samotné vstrebávanie vápnika do krvi, vitamín K2 „dohliada“ na to, aby sa vápnik dostal tam, kde je potrebný. Do tvrdých tkanív – kostí a zubov.
Čo je vitamín K2?
K2 je v tukoch rozpustný vitamín, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a pravdepodobne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka vitamínu K2 smeruje vápnik priamo do kostí a zubov, kde je potrebný a neukladá sa v cievach a tkanivách. V ľudskom tele sa kosti neustále tvoria a rozrušujú. Na to, aby sa vápnik v kostiach správne zabudoval a aby boli kosti kvalitné, je potrebný osteokalcín. Osteokalcín je schopný viazať vápnik a správne ho umiestniť a formovať len v prípade, že je prítomný dostatok vitamínu K2, ktorý ho aktivuje. Predpokladá sa, že ďalšou významnou úlohou vitamínu K2 je prevencia rakoviny a to aktiváciou proteínov, ktoré kontrolujú rast buniek v organizme. Nedostatok vitamínu K2 môže prispieť aj k obrovskému nárastu kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy a rakoviny, čoho sme svedkom v posledných desaťročiach. Získať tento vitamín zo stravy však býva problematické, keďže ho vytvárajú iba určité typy kvasných baktérií. Vitamínu K2 sa po jeho objavení nepripisoval veľký význam a tak sa stal predmetom výskumu len nedávno. Predpokladá sa, že vitamín K2 dokáže vyplavovať tukové a vápenaté usadeniny z ciev a tak priamo pôsobí na zníženie rizika srdcovo cievnych chorôb.
Prečo užívať trojkombináciu vápnika
a vitamínu K2 + vitamínu D3?
Pozor na tieto látky, ktoré obmedzujú využiteľnosť vápnika:
- Fosfor – pri jeho nadbytočnom príjme sa vytvárajú nerozpustné soli. Maximálny odporučený pomer vápnika a fosforu je 1 : 1,5. Odporúčané množstvo denného príjmu vo výživových doplnkoch je 800 mg vápnika a 700 mg horčíka pre dospelého človeka.
- Šťavelany (oxaláty) a fytáty – s vápnikom vytvárajú nerozpustné soli. Nachádzajú sa hlavne v listovej zelenine, rebarbore, špenáte, kakau, čokoláde.
- Vláknina – znižuje vstrebávanie nielen tukov, ale aj vápnika.
- Tuky – s vápnikom chemicky vytvárajú mydlá.
- Horčík – pri súčasnom podaní obmedzuje vstrebávanie vápnika.
- Bielkoviny – po vstupe do organizmu značne okysľujú vnútorné prostredie, čo spôsobuje uvoľňovanie vápnika z kostí vo zvýšenej miere.
- Sodík – zvyšuje vylučovanie vápnika obličkami.
Dá sa s vápnikom predávkovať?
Odporučená denná dávka má za úlohu doplniť chýbajúci vápnik v organizme. Takže pokiaľ ju dodržiavate, nič vám nehrozí. Predávkovanie vápnikom je možné, no je aj veľmi vzácne. Ak k tomu dôjde, netreba mať obavy. Môže sa však u vás vyskytnúť zápcha, nechutenstvo, zvracanie, bolesti hlavy, smäd, znížená nervová dráždivosť. V prípade, ak ste omylom užili vyššiu dávku ako je denná odporúčaná dávka, mali by ste svoj stav skonzultovať so svojím lekárom.
Mýty a pravdy o príjme vápnika
- Mýtus: Ráno musí byť bohaté na vápnik
Pravda: Vápnik je najideálnejšie užiť večer, pretože v noci ho počas spánku dokáže telo najlepšie zužitkovať. Neznamená to však, že by sme na raňajky nemali prijímať stravu bohatú na vápnik.
- Mýtus: Vápnik a vitamín D3 treba užiť naraz
Pravda: D3 je vitamín rozpustný v tukoch. Vzájomným pôsobením vápnika a tukov sa v tráviacom trakte môžu vytvárať nerozpustné mydlové formy, ktoré sú pre telo nevyužiteľné. To isté platí aj pre vitamín K2. Pokiaľ chcete dosiahnuť skutočný efekt, je vhodné užívať vápnik a „pomocné“ vitamíny s časovým odstupom aspoň 2 až 3 hodín. Odporúčame užívať vitamíny K2 a D3 ráno a vápnik večer.
- Mýtus: Vápnik je najlepšie užiť po hlavnom jedle
Pravda: Vápnik neužívajte po jedlách, ktoré obsahujú veľa tukov. V tráviacom trakte sa ich vzájomným pôsobením môžu vytvárať nerozpustné mydlové formy.
- Mýtus: Prílišné solenie nikomu neublíži
Pravda: Kuchynská soľ obsahuje sodík, ktorý zvyšuje vylučovanie vápnika z tela. Rovnako by ste sa mali vyhýbať aj minerálnym vodám s vysokým obsahom sodíka.